Kuulumisia

Morjens kaikille...

Tämän kerran kuulumiset antia on luonnetesti, pohdiskeluja mitä saatiin tulokseksi mitä ne kertoo ja toisaalta mitä ne ei kerro. Luonnetesti ajatuksena on kiinnostanut kyllä vaikka eri testien ja taipumus kokeiden välillä olisikin voinut harkita useampaakin vaihtoehtoa. Nyt kun Sisun ja Taigan sisaren omistaja pyysi mukaan -kiitos Raijalle niin luonnetestiinhän sitä sitten lähdettiin. Testi järjestettiin Maaningalla ja oli ensisijaisesti lappalaiskoirille. Aurinkoinen hellepäivä, mukavassa seurassa saatiin vietellä. 

Meidän pojathan minä sinne ajattelin roudata mielenkiinnosta, miten toisaalta erilaisia ovat ja missä samanlaisia. No ukko ei päässyt lopulta matkaan kun sai antibiotti kuurin haavanhoitoon nassussa -käväs liian lähellä Sisua, vielä kun ois jääny rokotuksen varoajastakin kiinni kun lipsahti yliajalle jonkun viikon niin eipä kelvannut osallistujaksi. Pitääpä olla huolellisempi noiden 3v välein olevien rokotusten kanssa että tulee kaikki kerralla uusittua. Taiga ei päässyt tilalle kun juoksuja pukkaa ja leidi on kovin PMS-tuittuilija. Epätoivoisesti laskeskelin riittääkö Saagan mammaloma (75 vrk pitää olla) -ja sehän kyllä menikin joten toinen leidi sit tilalle mukaan kun lysti oli kerran jo maksettu. 

Suomessa käytettävän luonnetestin pohja on ruotsin armeijan työkoirille suunniteltu soveltuvuuskoe jota on hiukan muokattu vuosien varrella palvelemaan palvelus- harrastus koira puolta, mutta soveltuu siis myös muille seurakoirillekin. Sen ideana on saada reaktioita aikaan  kun koiraa paineistetaan, tressataan ja säikytellään käytännössä  ja seurata ärsykkeistä palautumista yhdeksällä eri osaalueella määrittäen luonteesta: 

- toimintakykyä, terävyyttä, puolustushalua, taisteluhalua, hermorakennetta, temperamenttia, kovuutta, luoksepäästävyyttä ja laukauspelottomuutta.

 Asteikolla -3 - +3 joissa toivotuin palveluskoiran koulutus/työskentely ominaisuus on +3 ja nämä vielä eri kertoimilla pyöräytettään loppupisteiksi. Skaala -300 - +300. Pörröillä keskimäärin 120-170 on huippupisteet -näin minulle viisaammat virkkoivat. Eri kasvattajatkin  arvostavat vähän eriasioita.  Nämä osaalueet ovat kovin erilaisia eri roduilla jo rodun käyttötarkoituksen mukaan ja pelkkät loppu pisteet eivät kerro onko jokin soveltuva ja mihin ja onko se hyväluonteinen. Testin tulokseen vaikuttaa toki vähän ulkoiset jutut ja koiran mieliala ja varsinkin ohjaaja jos jännittää itse. 

Toimintakyky

: mittaa koiran kykyä toimia ja hallita tekojaan pelosta tai uhasta huolimatta (rohkeus). Meidän molemmat saivat tästä

-1 eli pieni

, -kelkka oli pelottava härveli ja pimeässä tarvitsi pientä ääni merkkiä. Ideaali että koira säikähdyksestä huolimatta nopeasti toteaa onko oikeasti vaarallinen vekotus ja tutustuu kelkkaan ja jäljestää hajulla ohjaajansa pimeässä. -Saaga haukku/komenti  kelkkaa (ja no kaikea muutakin)  ja  härdäs lähellä mutta ei halunnut kovin nopsaan koskettaa sitä. Sisu tarvitsi hyvän tovin tuumata passaako vehjettä mennä lähimaillekaan. Pimeässä Saaga kerkesi juosta ees taas käyden jaloissani pariinkin kertaan, mutta niiskaus vinkillä vasta hokasi missä olin -vauhtia oli niin paljon että vainuaminen ei nyt tainnut tulla mieleen edes. Sisu törmäsi kyllä isäntään, mutta säikähti sitten sitä pimeässä  ja kipitti pois 

 -raktioita ja niistä palautumista seurattiin myös rämisevän tynnyrin ja hyppäävän haalarin muodossa. 

-No mitäpä tämä sitten kertoo arki rohkeudesta eipä juuri mitään molemmat voivat livistää omille teilleen hyvin rohkeasti ja jännät jutut menee pienellä kannustuksella nameillä ongelmitta. 

Terävyys: -saa koiran toimimaan aggressiivisesti sen tuntiessa olevansa uhattuna ja mitä terävämpi koira on, sitä pienemmän ärsykkeen se vaatii aggression heräämiseksi. Molemmilla +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäys halua. Tässä koira kytkettiin seinään ja tuomari hyökkäsi kepin kanssa kohti koiraa. Saaga koitti ihan viime tinkaan vähän puolustaa itseään mutta Sisu kai ajatteli että tuomari keppijumppaa siltä ei löytynyt sitä agressiota joten ärsykeeseen ei reakoitu oikein mitenkään ja tuomarin muutettua käytöstä molemmat oli heti että ihana ihminen. Arjessahan tämä on loisto tulos koira ei ole käymässä kiinni kehenkään vaikka kokisi jopa oikeaa uhkaa eikä ole salakava.  

Puolustus halu

: on juuri sitä mitä nimestä voi päätellä. Koiran ja ohjaajaa kohti hyökkää tuomari kepin kanssa ja no mitä tekee meidän mamerot. Toinen haukkuu ja väistää toinen siirtyy vähän taaemmas katsomaan mitä se hilluu. Saaga saaden

+1 pieni

ja Sisu

-1 haluton

.

 -no isännän ois saanu ryöstää mennen tullen. Sisusta ei siis saatu kaivettua agression murustakaan näissä testeissä. -tästä toisaalta herää kysymys kuinka hyvin koira voi osata lukea ihmistä -hyökkääjää / ohjaajaa? Rohkeudessa ja hermoissakin koira voi hyödyntää ohjaajaansa. No snakari tappelussa  viisainta kuitenkin ihan ite  mennä pelastamaan itensä ja  koiransa eikä ootella sankarikoira toimintaa 

Taisteluhalu:

on koiran ”moottori” toimintaan eli leikkimishalu käyttäen leukoja ja kroppaa. Koiran pitää reippaasti ja sitkeästi repiä lelua tuomarilta. Saagan leikki jäi  

-1 pieni

-onkohan sillä vaikutusta että itse osallistuessa keppi naru leikkeihin käskee lähinnä vain irti. Eikä "leluista" väännetä kättä varsinkaan kun leluksi on eksynyt pyykkinarulta pummattut pitsikalsarit 

 Sisusta oli kuuma edes ajatella leikkimistä, eikä mikään kepin riuhtominen kuulu senkään lemppareihin joten tulos

-2 riittämätön

. -Oiskohan pitäny ottaa oma sukka mukaan ja ylläri helle vähän lamautti -uiminen ois ollu kivaa toimintaa fyysistä toimintaa Sisustakin. 

No tämähän nyt ei kerro arjen elosta juuri muuta kuin koulutksen kannalta lelun repiminen ei ole se paras palkka näille työn teettämiseksi. Ja tätä voi treenata jos sille tuntee tarvetta. Sisun moottori varsinkin on ruoka. Se ei turhia hötkyile ellei se maksa vaivaa. Ruokaahan tuolla ei käytetty, mutta voisin vannoa että Sisukin lahjottuna ois ollu säheempi kelkan yms. kanssa. Se kuitenkin jopa arkkivihollisensa Ukon voi plokata ulos näköpiiristä vaikka niin että laittais ne hännät vastakkain istumaan -kunhan on hyviä nameja. Paijjaaminenkin ja kehuminen on vallan toimiva palkka näille. 

Hermorakenne: sillä kuvataan koiran jännittyneisyyttä, hermostuneisuutta ja luonteen tasapainoisuutta ärsykkeitä kohdatessa pitkin testiä. Tämä on tärkeä juttu että se olisi plussalla. +1 hieman rauhaton molemmille. 

Eli"Koira selviytyy kaikista testin osasuorituksista. Siinä on havaittavissa lieviä merkkejä rauhattomuudesta, se rasittuu henkisesti testin edetessä. Palautumisajan pituus eri osasuoritusten välillä vaihtelee."  

Sisu kävi pötköttämään ja Saagalla oli touhu päällä heti testin jälkeen, kummallekaan tainnu traumoja jäädä, ja nämä pärjäävät oikein hyvin elämässään ja harrastuksissaan mitä niiltä niissä vaaditaan

Tempperamentti -on koiran vilkkaus. Sisu +2 kohtuullisen vilkas, Saaga +1 erittäin vilkas. Eli arjessa Sisu hyvin seurailee mitä tapahtuu ja keskittyminen on ok . Saagalla löytyy nopeutta niin että keskittyminen kärsii. -Tämä selittää miksi se "paikka" käsky on vaan niin pirun vaikea... -vilkkaus tuo siihen haastetta rutkasti. Agilityä suositteli tuomarikin vauhtimimmille.

Kovuus: toivoin että tuloksista löytyisi hieman pehmeä, mutta ennemin epäilin että Sisu voisi olla aavistuksen vähemmän nöyrä. No molemmilta nöyryys löytyi Saaga +1 hieman pehmeä ja Sisu vähän yllätti että on aivan -2 pehmeä. Kovuus kuvaa koiran muistia, sitä miten hyvin ne muistaa epämiellyttävät asiat. Eli koulutuksesta normielämässä on  pehmeydestä hyötyä, koira on nöyrä ja tottelevainen sitä kautta. Pehmeälle ei saa olla liian kovakourainen.

Arjessa miettiessä Sisun pehmeyttä varmaankin kai peittää sen vähäinen terävyys ja hitaat reaktiot ja ettei agressiota löydy, hyvinhän nämä muistaa kaikki tärkeät jutut -kuten minne on jätetty herkut. Silti tuo pehmo äijä ei kyllä muista mitä ei saanut tehdä 

 -ainut on kipu missä tulee esiin, muistaa kyllä että haavan putsausaine ei tunnu kivalle... Se on se ainut asia mitä vastaan voi myös koittaa puolustaa itseään, mutta onneksi testeissä ei rääkätä fyysisesti. 

Luoksepäästävyys on selvä tapaus, Saaga on

+3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä,avoin -no tyrkky!

 Sisu hieman kohteliaampi

Näin ne kuuluu ollakin 

+2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen.

Viimeinen osaalue oli laukauspelottomuus: tässä ei saa pisteitä vaan plussia tai miinuksia. Sisulle ++ laukauskokematon -pientä ihmettelyä useampia laukauksia ammutaessa ja Saaga + paukkuäertyisä -eli se ei pelännyt niitä vaan haukkui niille. 

No siinäpä ne oli

Saagan kokonais pisteet 80+

ja no se oli siinä kelpokakara, sitä agilityä pitää koittaa saada jossain muodossa kalenteriin ja unohtaa se paikka makuu 

Sisu sai

44++

ja saisi uusiakin testin, mutta mitäpä suotta. Meidän mussukka on niin nallukka kuin mille se näyttää ja todella hyvä siinä mitä se tekee/harrastaa -eli seura- ja näyttelykoirana todella helppo ja mukava kaveri. 

Sisun sisko veteli pisteitä sinne jonnekin 120 yli (sorkke en muista tarkkaa lukua) olen topakkampi mimmi. Niin kauniskin  kyllä että kehiin sieltä! 

 Saagan veljestä Sulosta tuomari totesi että on paimenkoira isolla P:llä ei palveluskoira, tuomari intoutui myös setvimään alkukantaisuutta miten se näkyy luontaisena harkitsemisena. Testi kuitenkin läpi ja jos oli miinuspisteitäkin niin oli hermot plussalla, poika oli elementissään kun pääsi kotiuduttua tallille paimentamaan hevoset paikoilleen. 

Saagan ja Sisun kakaroissa on ainakin nyt pongattu vilkkautta, samaa komentamisen tapaa kuin Saagalla ja ilkikurisuutta. Testi ei omapäisyyttä eikä tahdon voimaa testannut,saati älykkyyttä tai oppimis kykyä. Nöyryyttä niillä nyt kuitenkin pitäisi olla jossain 

 Ja nirsoimmille kannataa kokeilla treenata taistelutahdon elementtejä leluilla riekkumista ja kokemuksella iloinen hellittely riekkuminen saa palleron mukaansa. -no eipä siinä uteliaisuus säilyy voisi käydä toistekin tai kokeilla muita mahdollisia testejä... 

20. touko, 2014

0

Raija 23.05.2014 21:23

Kivasti olit kirjoittanut koiriemme luonnetestistä Maaningalla.

Kyyt unohdit mainita

Minna 23.05.2014 21:44

-kyistä mä ajattelin tehdä postauksen ihan erikseen

mutta unohtu joo tähän mainita ja ps. paljonko ne oli ne Wilman hienot pisteet!? nim. dementikko

Uusimmat kommentit

19.03 | 15:03

Hei Ritva! Teet sukututkimusta, vai mitä? Minulla on kysy...

04.08 | 19:25

Onpas komea Vonkale :) huippupoika!

15.11 | 20:29

Rekku on komea & huippupoika! Tulitte hienosti toimeen kehässä j...

16.06 | 15:50

Kiitos Niko